Afscheidstekst – Beter spreken op een uitvaart

Schrijf in één dag je beste toespraak

Goede uitvaartspeech, snel en mooi

Daar zit je dan. Een leeg vel papier of scherm voor je. Het moeilijk om keuzes te maken, moeilijk om te beginnen. Het hele leven past niet in een paar minuten. Houvast met een opzet in structuur kan dan helpen. Hoe begin je, hoeveel anekdotes kan je vertellen tijdens je uitvaart toespraak. Hoe eindig je mooi en zonder teveel drama…?

Het schrijven van een toespraak voor een speech tijdens de uitvaart is een belangrijk moment in de tijd. Het is een mooi moment waarbij je de overledene recht wilt doen en eer wilt bewijzen. Tegelijk zijn er nog zoveel dingen die geregeld moeten worden! Veel meer dan alleen de toespraak schrijven. Meestal komt het overlijden toch nog onverwacht en ligt er geen kant-en-klare uitvaart toespraak. klaar. Maar het schrijven van je eigen tekst als uitvaart toespraak kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij de rouwverwerking. Het is een manier om de overleden te benoemen. Zijn of haar eigenschappen terug te halen en anekdotes vast te leggen. Gebruik het schrijven van de speech als een manier om dichtbij de overledene te komen. Ga je niet haasten maar ga rustig zitten, druk je verdriet niet weg maar bedenk je de mooie momenten en begin met de eerste stap van een goede rouwspeech; het verzamelen.

Stap voor stap

Feiten bieden houvast en ze vormen vaak een goed startpunt voor de toespraak. Gedachten ordenen is immers niet makkelijk als je wordt overstelpt door emoties. De recente herinneringen liggen vaak bovenop maar een goede voorbereiding  voor het schrijven van een uitvaart toespraak maakt dat de uiteindelijke tekst het hele leven beslaat. Ook helpt het om de grote lijnen te blijven zien en iemand te kunnen omschrijven qua karakter. Hoe was iemand werkelijk, wat was nou echt typerend…? Dwing jezelf om niet gelijk te gaan schrijven maar maak een echte, papieren map aan waarin je documenten, herinneringen, lijstjes en stukjes tekst kan bewaren. Dan kan je later tijden de begrafenis of uitvaart de juiste tekst gebruiken en alle herinneringen ophalen.

Wanneer je deze fase zorgvuldig en ontspannen doorloopt, zal je merken dat het schrijven zelf ook wel makkelijker gaat. Er zijn allemaal ‘laatjes’ in je hoofd opengegaan. Herinneringen komen terug en sleutelwoorden dringen zichzelf op.

Forceer niets

Het is immers niet eenvoudig om gedachten op een rijtje te zetten als je overweldigd wordt door emoties. Recente herinneringen komen vaak bovendrijven, maar een goede voorbereiding zorgt ervoor dat de laatste toespraak het hele leven van de overledene beslaat. Het helpt ook om het grote geheel voor ogen te houden en iemands karakter te kunnen beschrijven. Hoe was iemand echt, wat was echt typerend voor hem…? Forceer jezelf niet meteen te schrijven aan je uitvaart toespraak, maar creëer een echte papieren map waarin je documenten, herinneringen, lijstjes en stukjes tekst kunt bewaren.

Wanneer je deze fase rustig en ontspannen doorloopt, zul je merken dat het schrijven zelf ook makkelijker wordt. Er zijn allerlei “laden” in je geest geopend. Herinneringen komen terug en sleutelwoorden dringen zich op.