Afscheidstekst – Beter spreken op een uitvaart

Schrijf in één dag je beste toespraak

Muziek voor de uitvaart is in de meeste gevallen afkomstig van cd’s of mp3. Dat kan een cd uit de eigen collectie zijn. Het crematorium of begraafplaats heeft eigenlijk altijd een (ruime) eigen collectie waaruit een keuze gemaakt kan worden. Het gebruik van zelfgemaakte kopieën van cd’s raden we af omdat deze nog al eens problemen geven bij het afspelen. Soms worden ze zelfs niet toegestaan vanwege deze kans op storingen.

Verder is het belangrijk dat duidelijk aangegeven wordt op welk moment welke muziek voor de uitvaart gespeeld dient te worden. Geef daarbij ook aan hoe lang het nummer duurt. Het is aan te raden duidelijke afspraken te maken met degene die verantwoordelijk is voor de muziek tijdens de crematie of begrafenis. Dit kan iemand zijn van het crematorium, de begraafplaats of de kerk. Maar het kan ook de uitvaartverzorger of een eigen gekozen persoon zijn.

Live muziek op uitvaart

Live muziek kan heel toepasselijk zijn bij een crematie of begrafenis. Het kan extra sfeer brengen of een persoonlijker tintje geven aan het afscheid. Er zijn verschillende muziekgroepen en solisten die speciaal voor uitvaarten in te huren zijn. Er bestaat een grote variatie in de muziekstijl en de gebruikte instrumenten.

Wanneer van deze live muziek tijdens de uitvaart mogelijkheid gebruik wordt gemaakt is het belangrijk rekening te houden met de ruimte, stroomvoorziening, zitplaatsen (voor leden van de muziekgroep) en haalbaarheid. Overleg daarom van te voren met alle betrokkenen. Het inhuren van live muziek kan natuurlijk niet de dag van te voren, liefst boekt u dit zo ver mogelijk vooraf.

Muziek zegt bij een uitvaart vaak meer dan woorden. Emoties kunnen directer of intenser beleefd worden. Een nummer kan herinneringen oproepen, een tijdsbeeld oproepen of troost bieden. Maar muziek kan ook rust brengen. Een goede keuze en opbouw van de muziek kan de afscheidsplechtigheid en een bepaalde speech een grote meerwaarde geven.

Muziek geeft rust tijdens uitvaart

Een goede opbouw van de muziek tijdens de crematie of begrafenis kan veel bijdragen aan het afscheid. Zo kan muziek bij de aanvang van de uitvaart of begrafenis de gasten meer op hun gemak stellen. Muziek tussen de toespraken kan voor een rustmoment zorgen, of juist de gesproken woorden kracht bijzetten. Muziek bij het vertrek kan eveneens een geruststellende of intense ervaring voor de aanwezigen zijn.

Omdat de muziek erg persoonlijk is, is het lastig tot een complete keuze te komen. Uiteraard hoeft u niet voor de meer traditionele uitvaartmuziek te kiezen. Afwisseling van muziek kan een heleboel doen. Een uitleg waarom een bepaald nummer beluisterd wordt kan ook verheldering brengen. En soms is er een lied dat niet bij iedereen goed zal vallen maar wel heel erg bij hem of haar hoorde.

Maak eigen muziek keuzes op de uitvaart

Gewoon doen dus! Uiteindelijk is de muziekkeuze, net zoals de overige invulling van de plechtigheid, een persoonlijke uiting van de manier waarop men de crematie of begrafenis wil leiden. Zolang een nummer bij de overledene en de uitvaart past, kan het gebruikt worden bij een crematie of begrafenis. Een nummer dat gespeeld is, kan immers ook na de uitvaart troost bieden. Gesproken woorden blijven over het algemeen minder lang hangen.Lieve muziek