Voor de toehoorders is het fijn als u zich in de begrafenis toespraak tot hen richt en niet de hele tijd rechtstreeks tot de overledene. Wanneer u zich de hele tijd rechtstreeks tot de overledene richt kunt u tijdens de begrafenis toespraak een beeld creëren alsof u een exclusieve band heeft met de overledene. Daarnaast kan het voor de andere aanwezigen bij de uitvaart zo overkomen alsof u vergeet dat u niet de enige bent die afscheid neemt van de overledene. Uiteraard kunt u de overledene tijdens de toespraak persoonlijk aanspreken. Het einde van uw begrafenis toespraak is daarvoor vaak een mooie gelegenheid.
Spreek de aanwezigen met uw begrafenis toespraak direct toe. Er zijn ook sprekers die het publiek niet benoemt en alleen tot de overledene spreekt, alsof de aanwezigen er niet zijn. Dat kan heel ongemakkelijk zijn, zowel voor de spreker als voor het publiek.
Maak er bij voorkeur een persoonlijk verhaal van. Maak gebruik in de begrafenis toespraak uw eigen ervaringen en gevoelens. Gebruik bij voorkeur geen standaard teksten die kant-en-klaar zijn over te nemen van internet of uit boeken.
Bij het schrijven van de begrafenis toespraak zijn er nog een aantal tips waar u rekening mee kunt houden. Het gaat bijvoorbeeld om de keuze van de vorm, maar ook om een aantal dingen die u wel of juist beter niet kunt doen.
Schrijf de begrafenis toespraak in uw eigen taal. Voorkom dat u woorden opschrijft die u normaal gesproken niet gebruikt. Soms hebben we de neiging om ‘belangrijke’ woorden te gebruiken maar dat maakt de begrafenis toespraak er meestal niet beter op. Gebruik je eigen woorden alsof je een verhaal naar vrienden aan het vertellen bent; eigenlijk is dat immers ook zo…
Bepaal een thema van de begrafenis toespraak, een soort van rode draad die in het verhaal een aantal keren terug komt. Dit kan een karaktertrek zijn van de overledene. Liefst natuurlijk een positieve karaktertrek zoals iemand die veel lacht, geduldig is, altijd in gesprek komt met anderen enz. Minder positieve aspecten mogen in de begrafenis toespraak zeker benoemd worden maar niet als rode draad.
Gebruik van humor in de begrafenis toespraak is prima (u weet zelf het beste of dit bij de overledene past of niet). Een lach tijdens de begrafenis kan afscheid juist extra waardevol maken. Maar hou het bij anekdotes en ga geen ‘moppen’ vertellen…
Als je iets over jezelf vertelt in de begrafenis toespraak doe dat dan alleen in relatie tot de overledene. Wees hierin altijd bescheiden. Het gaat niet over jou (‘Ik leerde Karin kennen op ons jacht in St. Tropez’).
Dit is niet de plek om jezelf te profileren. Kies de verwijzingen naar jezelf in de begrafenis toespraak dan ook zeer voorzichtig. Liever dus niet: ‘Chaled en ik, we hadden allebei een succesvolle zakelijke visie’.
Maak van de begrafenis toespraak een beknopt verhaal, het is zeker niet zo dat u de complete levensloop van de overledene in de begrafenis toespraak naar voren hoeft te brengen. Het is dus belangrijk dat u uit alle verzamelde materialen en informatie een paar dingen voor de begrafenis toespraak naar voren haalt. Een toespraak bij een uitvaart duurt doorgaans niet langer dan vijf minuten, korter mag natuurlijk ook. Een rustig gelezen begrafenis toespraak vergt 100 woorden per minuut. Zo kunt u de lengte van uw toespraak bewaken. Een mooie toespraak zal dus tussen de 500-600 woorden bestaan.
Schrijf de hele begrafenis toespraak uit en print de begrafenis toespraak in een voor u prettig leesbaar lettertype. Gebruik geen steekwoorden, ook niet als u doorgaans een hele goede spreker bent. Door alle emoties loopt u de kans dat u de weg kwijt raakt in het verhaal.
Wanneer u een begrafenis toespraak uit de grond van uw hart schrijft is de tekst in principe altijd goed!